Pontos idő: 2019.05.21. 05:21

Időzóna: UTC + 2 óra
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 342 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 35  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Tápozás
HozzászólásElküldve: 2014.02.12. 20:18 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.12. 19:10
Hozzászólások: 590
Tartózkodási hely: Nagymaros
Likes given: 376
Likes received: 562
A növények autotróf táplálkozású élőlények, azaz életműködésükhöz csak szervetlen anyagokra és fényre van szükségük. Összesen 17 elem nélkülözhetetlen a számukra, ezek az esszenciális tápanyagok. Ezeket mennyiségi szükségletük szerint három fő csoporba osztjuk.
Az organogének a szén (C), a hidrogén(H) és az oxigén(O). Ez a három elem alkotja a növények (és minden szerves anyag) fő tömegét.
A makroelemek nagyobb mennyiségben szükségesek a növények számára. Ezek együttes mennyisége száraztömegben akár a növény 4%-át is kiteheti. Az elsődleges makroelemek a nitrogén(N), a foszfor(P) és a kálium (K).
A másodlagos makroelemek a kálcium(Ca), a magnézium(Mg) és a kén(S). A Ca és a Mg fő alkotóelemei a vízkeménységnek, még a viszonylag lágy vizekben sem szokott gondot okozni a hiányuk.
A mikroelemekre nagyon kis mennyiségben van szükségük a növényeknek, de a szerepük annál fontosabb. A mikroelemek: Vas(Fe), cink (Zn), réz(Cu), mangán(Mn), molibdén(Mo), nikkel(Ni), klór(Cl), bór(B).
Liebig féle minimumtörvény azt mondja ki, hogy a növények növekedését nem az elérhető tápanyagok összessége határozza meg, hanem az a tápanyag, amiből arányaiban a legkevesebb van. Azaz hiába van ellátva a növény minden jóval, ha egyetlenegy tápanyagból is hiány lép fel, akkor a növény a hiányzó tápanyag mennyiségéhez igazítja a fejlődését. Liebig egy hordóval ábrázolta a szabályt. A hordó dongái különböző hosszúságúak, és ha feltöltjük vízzel, akkor a legrövidebb donga hosszáig emelkedik csak a vízszint, a többi kifolyik.
Tehát a növényeknek egyszerre kell biztosítani az összes szükséges tápanyagot, méghozzá a megfelelő arányban. Ha az arányokat nem sikerül összehangolni, akkor csak pazaroljuk a tápot, a növényeink pedig szenvedni fognak. Pontosan be kell tartani az adagolási útmutatót, és megelőzhető mindenféle hiány.
A tápanyagok egy bizonyos mennyiség alatt hiányt okoznak. Egyes tápanyagok túl nagy arányú jelenléte problémákat okoz más tápanyagok felvételében. Ezért fontos, hogyha több tápot használunk egyszerre, csak összehangolt szereket válasszunk. A növényünk növekedése során előfordul, hogy emelni kell az adagolást a gyárihoz képest. Intenzív fénymennyiségnél jóval nagyobbak a növények szükségletei, míg alacsony fényen minimális a felhasználásuk.
A legelőnyösebb a napi szintű adagolás. Ennek több apró pozitív hatása van. A tápanyagok összmennyisége sosem lesz olyan magas, mint amikor egyszerre beöntjük az egész heti adagot, mivel minden nap fogy valamennyi. Egyes tápanyagok érzékenyek, idővel hajlamosak a növények számára felvehetetlen formába alakulni, ilyen például a vas. Ezt kelátokkal akadályozzák meg, ezek olyan molekulák, amik kötésbe vonják a fématomokat és így megvédik a kémiai átalakulástól. A kelátok stabilitása sem örök életű, ezért minél rövidebb ideig kell várnia a tápnak a vízben, annál nagyobb eséllyel kerül a neki szánt helyre, azaz a növények szervezetébe. A jó minőségű kelátokat tartalmazó tápok elég stabilak, hogy használhatóak legyenek heti adagoláshoz is..
A növények tápanyag és fényigénye összefügg, a kettőt össze kell hangolni. Erős fény mellett a növények gyors növekedésre képesek, tápanyagigényük ennek megfelelően nagy. Ha nem gondoskodunk a kiegyensúlyozott tápanyagellátásról, akkor a növényeknél hiánytünetek lépnek fel. Gyenge világításnál a növények szükséglete kicsi, a túladagolt táp felhalmozódik.
Tehát legfontosabb, hogy a tápanyagok megfelelő arányban és elegendő mennyiségben álljanak rendelkezésre. Tapasztalatom, hogy egyes chili fajták is különbözően reagálnak ugyanarra a tápozásra, míg az egyik fajta gyönyörűen fejlődik, a másiknál hiánytünetek, vagy éppen túl tápozás léphet fel.
Amit én használok:
Előneveléskor: Vitaflora eper-zöldség tápoldat NPK 3,3-5,2-6,7
később kifejlett növényeknél: Volldünger Linz por táp NPK 14-7-21
Mindkét tápnál megfelelő a N és K aránya és tartalmaz elegendő mikro elemet is.
Virágzás beindulásakor tapasztalataim szerint a Nitrogén arányát érdemes csökkenteni, így növekedés helyett inkább a termésre fog koncentrálni és hamarabb abba hagyja a virágok elszórását.

Nektek mi vált be legjobban?

_________________

http://www.gabkochili.hu
GaBko Chili blog: http://gabkochili.blog.hu/
facebook: https://www.facebook.com/GaBkoChili


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Tápozás
HozzászólásElküldve: 2014.02.13. 19:56 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.12. 19:10
Hozzászólások: 590
Tartózkodási hely: Nagymaros
Likes given: 376
Likes received: 562
Nincs gond a Chili focussal. Használtam, használom is, mert kaptam promócióként. Az összetétele remek. Kicsit óvatosan kell adagolni, mert nekem sikerült kicsit túllőnöm a tápozást vele! Ha nem tartasz túl sok növényt akkor jó választás. Néhány növénynél én is használnám.

Egy bajom van a tápoldatokkal, márpedig az áruk. Ha sok növényed van, vagyonba fog kerülni a tápozás vele. A tápoldatok baromi kényelmesek míg kicsik a növények, keveset kell locsolni, könyebb belőni a mennyiséget. De ha már 50-100 litert kell locsolnod egy nap akkor már egyszerűbb a nagyméretű növények alá odaszórni saccra a tápot por formában :) A tápoldatokban drágán kifizeted a mellé csomagolt vizet is. Ezért én kifejlett növényeknél gazdaságossági szempontból a jóval olcsóbb por alapú tápozást alkalmazom.

_________________

http://www.gabkochili.hu
GaBko Chili blog: http://gabkochili.blog.hu/
facebook: https://www.facebook.com/GaBkoChili


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Tápozás
HozzászólásElküldve: 2014.02.18. 16:51 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.13. 18:09
Hozzászólások: 174
Likes given: 99
Likes received: 176
Elmondom akkor én is, hogyan szoktam:

Szóval, eddig úgy tudtam, hogy az NPK "ökölszabály" a 2:1:3 arány, ez lényegében egy kiegyensúlyozott tápot jelent, ami általában minden korban/szakaszban eredményesen alkalmazható.
A fentebb említett Volldünger Linz pont ilyen.

Ha többfélét akar az ember használni, akkor érdemes kétféle tápot alkalmazni:
1) vegetatív szakaszra nitrogéndús tápot, tehát amiben a N aránya magasabb az ökölszabályhoz képest
2) generatív szakaszra pedig Foszfor (P) és káliumdús (K) tápot

Ez ugye az elmélet, de ebbe az említett Epertáp viszont nem illik bele, mert nagyon sok benne a foszfor...De ha nektek bevált ;)

Én mindenesetre ún. "zöldnövény" vagy "szobanövény" tápokat alkalmazok palántanevelésre, tehát ami nitrogénben gazdag. Később (virágzás, termések, stb.) kiegyensúlyozott 2:1:3 körülit vagy foszfor-kálium dúsat. Hiánybetegséget eddig nem tapasztaltam egyik szakaszban sem.

Még annyi, hogy az előírt adagnál/töménységnél eleinte jóval hígabban (fele vagy harmada) alkalmazom amíg kicsik a palánták. Később ezt lehet/érdemes fokozatosan növelni.

De a leglényegesebb szerintem a folytonosság, hogy szigorúan betartsuk a heti x alkalmat, és azt végig. Ezt nagyon jól meg tudják szokni a növények, nagyon szeretik a rendszerességet, az öntözésben is!

Ja, még annyi, hogy közvetlenül átültetés után nem kell tápozni őket, mert a virágföldek előre be vannak dúsítva. Elég elkezdeni 2-3 héttel az átültetés után, akkorra már nagyrészt felélik azt ami a földben volt.

Hát így...remélem segíthettem :)

_________________
http://www.facebook.com/SolymariChiliFesztival
http://www.facebook.com/MorlockChili


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Tápozás
HozzászólásElküldve: 2014.02.18. 17:13 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.12. 19:10
Hozzászólások: 590
Tartózkodási hely: Nagymaros
Likes given: 376
Likes received: 562
Köszi a tapasztalatokat!

Az eperzöldségnél valóban több a foszfor a kelleténél, de ebből problémát még nem tapasztaltam.
Az NK aránya meg pont jó.

_________________

http://www.gabkochili.hu
GaBko Chili blog: http://gabkochili.blog.hu/
facebook: https://www.facebook.com/GaBkoChili


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Tápozás
HozzászólásElküldve: 2014.02.18. 17:27 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.13. 10:39
Hozzászólások: 608
Tartózkodási hely: Dunakeszi
Likes given: 284
Likes received: 701
Sima paprikákról szóló cikk:

• Tápoldatozás: korszerű termesztés nem folytatható tápoldatozás nélkül. Ebben az esetben már a kiültetés után magas foszfortartalmú trágyával (Ferticare 15-30-15) segítjük a gyökeresedést. Virágzásig a jó nitrogén ellátást kell biztosítani és az 1:2:1 NPK arányt. Fontos kalciumtartalmú trágyát (Ferticare 14-11-22) kijuttatni az első virágok kinyílásáig. Termésnövekedés idején hetente magas N és K tartalmú trágyát kell biztosítani a növény fejlődésének (Ferticare 14-11-25 és 24-8-16, vagy 19-11-24). Fűszer- és más nem fehér paprikánál (pritamin, kaliforniai) a bogyószíneződés idején magas káliumtartalmú trágyát (Ferticare 10-5-26) kell kiadni. Tápoldatozni legalább 3-5 alkalommal kell.

Akkor most mivan? :D

_________________
Gyáva népnek nincs hazája!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Tápozás
HozzászólásElküldve: 2014.02.18. 18:00 
Ha elakarjuk kerülni azt,hogy vegyszerrel serkentsük a gyökeresedést.(magas foszfor tartalmú táp)
Van egy természetes anyag ami a boltokban is kapható gyökereztető fő hatóanyaga az IBA.
Házilag úgy készíthetjük el,hogy friss fűzfa hajtásokat összevágunk 2-3cm darabokra.Beleteszük egy befőttes üvegbe, öntünk rá vizet.Áztatjuk 5-6 napot és kész.Bár milyen fűzfa alkalmas erre a célra,minden része jó de a legtöbb IBA a friss hajtásokban található.


Vissza a tetejére
  
 
 Hozzászólás témája: Re: Tápozás
HozzászólásElküldve: 2014.02.18. 19:07 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.13. 18:09
Hozzászólások: 174
Likes given: 99
Likes received: 176
Hmm...hát ez nekem új, hogy foszfor segíti a gyökeresedést, de hát nem is vagyok kertészmérnök! Szóval akkor tényleg jól hangzik az epertáp! :D
Tehát a cikkből kiindulva lényegében nitrogén- ÉS foszfordús táp lenne a legjobb a kis palántáknak.
Ezt a fűzfás dolgot viszont már több helyen olvastam, lehet, ki kéne próbálni ;)

_________________
http://www.facebook.com/SolymariChiliFesztival
http://www.facebook.com/MorlockChili


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Tápozás
HozzászólásElküldve: 2014.02.18. 22:32 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.13. 22:18
Hozzászólások: 207
Likes given: 122
Likes received: 189
Én tavaly Wuxal Supert használtam és meg voltam elégedve vele.
Ezt öntözővízzel és lombra permetezve is lehet használni.

N:P:K aránya 8:8:6
Akkor ez nem annyira baba?

_________________
*****Who needs pets when you have chilli plants to look after?***


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Tápozás
HozzászólásElküldve: 2014.02.18. 22:51 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.13. 18:09
Hozzászólások: 174
Likes given: 99
Likes received: 176
Dehogynem, hiszen nitrogén meg foszfor van benne arányaiban több. Ráadásul ha meg is voltál vele elégedve, akkor a palántáknak is ízlett és ez a lényeg, a többi csak elmélet :D

_________________
http://www.facebook.com/SolymariChiliFesztival
http://www.facebook.com/MorlockChili


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Tápozás
HozzászólásElküldve: 2014.02.18. 22:58 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.13. 10:39
Hozzászólások: 608
Tartózkodási hely: Dunakeszi
Likes given: 284
Likes received: 701
Wuxal superem nekem is van itthon, gondolkodom rajta hogy első időben viaflora utána wuxal. Így a nitrogén szintet növelném a virágzás előtti időszakra.

_________________
Gyáva népnek nincs hazája!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 342 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 35  Következő

Időzóna: UTC + 2 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group Color scheme by ColorizeIt!
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség