Pontos idő: 2018.12.19. 17:29

Időzóna: UTC + 2 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 103 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: csertegt
HozzászólásElküldve: 2015.08.04. 21:44 
Offline

Csatlakozott: 2015.05.22. 21:47
Hozzászólások: 81
Tartózkodási hely: Nagybárkány, Nógrád megye
Likes given: 40
Likes received: 33
Ezt a levéltetű dolgot nem tudom ki találta ki erre a fajta levél deformáltságra, de semmi köze a valósághoz. A nem megfelelő tápanyagegyensúlyú túltápozás eredménye. Az nem tűnik fel senkinek, hogy minden levele ilyen, viszont egy tetű sincs a növényen? De lehet, hogy vannak láthatatlan tetűfajok.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: csertegt
HozzászólásElküldve: 2015.10.22. 21:35 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.04.25. 20:47
Hozzászólások: 259
Tartózkodási hely: Budapest
Likes given: 272
Likes received: 177
Hellohello mindenkinek!

Kicsit(=nagyon) elhanyagoltam a naplózást, a fórumot is kicsit keveset olvasgattam. Most viszont bepótoltam (az olvasást) és hát nagyon királyok vagytok! A facebookos csoport miatt is most szinte naponta látom, hogy mennyi ember termel családi mennyiségű chilit (családi mennyiség alatt azt értem, amivel egy falut meg lehetne mérgezni). Jó látni, hogy ennyi embert érdekel ;)
Ami engem illet (vagyis az én növénykéimet) :
Túl sok termésem nem lett, mindenből egy próbálásnyi adag:D
Vagyis:
Jalapeno-ból lett két és fél közepes méretű üvegnyi savanyúság (remélem nem rontottam el és finom lesz).
A Cayennek fellógatva száradnak, majd ledarálom őket (nagypapám how to-ja alapján). Ja igen, anyukámtól nagyonádázan kellet védeni, mindig meg akarta enni az éretteket.
Trinidad Scorpion Moruga Yellow
Ez a paprika istenien finom!!!!!!!!! Az egyetlen probléma vele, hogy nagyon apróra kell vágni, hogy meg tudjam enni, de emiatt az íz miatt muszáj hozzászoktatnom magam kapszaicinhez. A másik probléma pedig, hogy egy darab egy hét alatt sem fogy el.
Habanero Chocolate:
Sajnos két termése lett egész évben, abból az egyiket leszedtem reménykedve hogy már lesz íze, s ereje, de még nem volt. A másik még rajta van, de nem igazán akar beérni.
Lemon Drop:
Nagyon lelkesen termett, még most is van rajta termés bőven. Apukámnak nagyon tetszett az íze :)

Az egyik tapasztalatom idénről, hogy nyersen elég kevés chilit eszünk meg, és a nagyon erősek nem is nagyon fogynak el, ezért valószínűleg jövőre kicsit máshogy tervezem az egészet és kipróbálom magam szószfőzésben is.
A nyers chilivel az a problémám, hogy nagyon koncentrált (azt tudni kell, hogy magában kb a Jalapeno a maximum amit megeszem) és a szószban látom azt, hogy megmarad a finom íze (és ereje) és el is tudnám tenni több időre.
A jövő évet már most tervezem, mert sokat fejlesztenék a keltető boxon és kell hozzá egypár cucc, emit valószínűleg ebay-ről fogok rendelni (egy hónap kb mire megjön kínából a cucc:D).
A tervem lényegében egy önszabályzó box fűtéssel, világítással, szellőzéssel. Majd meglátjuk mi lesz belőle.

Most kb ennyi jutott eszembe, majd képeket is rakok fel.

_________________
"Know your limitations and build your skills slowly.
Quality, passion and love must go into everything you do."

Galéria:
https://www.flickr.com/photos/csertegt


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: csertegt
HozzászólásElküldve: 2015.10.22. 23:22 
Offline

Csatlakozott: 2014.02.23. 19:12
Hozzászólások: 59
Tartózkodási hely: Páty
Likes given: 13
Likes received: 45
csertegt írta:
Hellohello mindenkinek!


Trinidad Scorpion Moruga Yellow
Ez a paprika istenien finom!!!!!!!!! Az egyetlen probléma vele, hogy nagyon apróra kell vágni, hogy meg tudjam enni, de emiatt az íz miatt muszáj hozzászoktatnom magam kapszaicinhez. A másik probléma pedig, hogy egy darab egy hét alatt sem fogy el.


Most kb ennyi jutott eszembe, majd képeket is rakok fel.

Bizony, bizony. Ez a paprika az egyik legszebb aroma, íz, és illat szerintem is! :-)
Ja, és szín, és forma...
Nyugodj meg, másnak sem fogy túl gyorsan...


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: csertegt
HozzászólásElküldve: 2015.12.21. 20:52 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.04.25. 20:47
Hozzászólások: 259
Tartózkodási hely: Budapest
Likes given: 272
Likes received: 177
Szezon végi jelentés:
Ma (igen ma:D) kukáztam ki a palántákat. Szüret óta szenvedtek a teraszon, a legtöbbjük már el is pusztult.
Az érdekes, hogy a Habanero Chocolate valahogy kibírta (mondjuk zárt térben volt, tehát szél meg hó/eső nélkül, de a kinti hidegben). Úgyhogy nevelem tovább, most levágtam a leveleit és átraktam egy kis cserépbe, a tavalyi telet is így vészelte át.
A boxszal kapcsolatban még nem történt semmi, egyelőre fejben tervezgetek, de ha jól csinálom a vizsgaidőszakot, akkor kb két szabad hetem lesz, ami elvileg elég kell, hogy legyen.

_________________
"Know your limitations and build your skills slowly.
Quality, passion and love must go into everything you do."

Galéria:
https://www.flickr.com/photos/csertegt


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára csertegt 2016.01.08. 14:18-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: csertegt
HozzászólásElküldve: 2015.12.22. 19:35 
Offline

Csatlakozott: 2015.10.07. 13:45
Hozzászólások: 9
Likes given: 0 time
Likes received: 13
csertegt írta:
Szezon végi jelentés:


Szia!

Nem tudom mit jelent nálad a "kibírta" és a "nem bírta ki" de a paprika, ha a levelét az utolsó szálig el is dobja, de a szár még nem barna hanem zöld, simán kihajt újra. Igaz nem chilit csak normál paprikát többször is teleltettem már úgy, hogy a fagyok előtt bevödrözetem és egy fagymentes helységbe vittem. Ott szép lassan ledobta a leveleit, és az ágak hegyei is kezdtek már barnulni. Aztán január végén bevittem a melegre, és ott 1-2 hét alatt szépen megpattogott.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: csertegt
HozzászólásElküldve: 2016.01.08. 14:21 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.04.25. 20:47
Hozzászólások: 259
Tartózkodási hely: Budapest
Likes given: 272
Likes received: 177
3. szezon -3. hét:
Sajnos az ez évi keltetés picit később fog kezdődni, mint szeretném, mert a boxnak nincs meg a helye, és a vizsgaidőszak végét meg akarom várni a lakás felforgatásával. Ez azt jelenti, hogy kb február elején fogok csíráztatni, pedig már januárban el akartam kezdeni, de így kb akkor fogom kezdeni, mint tavaly, tehát nagy baj nincs :)

_________________
"Know your limitations and build your skills slowly.
Quality, passion and love must go into everything you do."

Galéria:
https://www.flickr.com/photos/csertegt


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: csertegt
HozzászólásElküldve: 2017.01.27. 00:01 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.04.25. 20:47
Hozzászólások: 259
Tartózkodási hely: Budapest
Likes given: 272
Likes received: 177
Sziasztok!
Nagyon régen jártam erre, gondoltam elejtek egy kis 0 információtartalmú bejegyzést, hogy ne kerüljek át a második oldalra :D.
Tavaly sajnos nem csináltam semmit, az az egy szem Chocolate Habanero is elszáradt valamikor tavasszal. De már dolgozom a boxon, idén lényegében újrakezdem az egészet :D Mennyiségben nem megyek tovább, 10 tő lesz összesen, abból 1-2 paradicsom. Viszont a csíráztatást már számítógép fogja felügyelni (najó csak egy mikrokontroller), nagyon izgatott vagyok az egész projekttel kapcsolatban.
További infók hamarosan ;)

_________________
"Know your limitations and build your skills slowly.
Quality, passion and love must go into everything you do."

Galéria:
https://www.flickr.com/photos/csertegt


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: csertegt
HozzászólásElküldve: 2017.02.03. 23:25 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.04.25. 20:47
Hozzászólások: 259
Tartózkodási hely: Budapest
Likes given: 272
Likes received: 177
Építési napló #1:
(Lehet egyetlen részes lesz)
Csak két képet szeretnék megosztani veletek.
Az elsőn a kész elektronika látszódik (a nyák alatt ott van a mikrokontroller is). Aki csinált már hasonlót és esetleg rosszul lesz a látványtól, ez az első alkalom, hogy ilyet csináltam,de valóban csúnya :lol:
Kép

A második képen pedig az éppen száradó box látható, 100×50×100 cm-es. Azért ekkora mert a polisztirol lapokat, amiket vettem, nem akartam elkezdni méretreszabni, mert szenvedős lett volna, illetve az alapterülete nekem idén elég lesz, a két évvel ezelőtti 70-80 cm-es magasság pedig kicsinek bizonyult.
Kép
Hétfőn már kezdődik is a következő egyetemi félév, úgyhogy kevesebb időm lesz, de terveim szerint már vasárnap elkezdek csíráztatni.

_________________
"Know your limitations and build your skills slowly.
Quality, passion and love must go into everything you do."

Galéria:
https://www.flickr.com/photos/csertegt


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: csertegt
HozzászólásElküldve: 2017.02.07. 02:41 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.04.25. 20:47
Hozzászólások: 259
Tartózkodási hely: Budapest
Likes given: 272
Likes received: 177
Season'17 #1. nap
Idén nem áztattam a magokat, egyből nedves papírtörlők közé kerültek. A mikrokontrolleres fűtésszabályozás nem működik olyan jól, mint reméltem :( Most egy kézzel kiválasztott értéknek megfelelően megy a fűtés, nincs semmilyen visszacsatolás a hőmérséklet alapján. Illetve annyi van, hogy ha túl meleg van (35 fok felett), akkor lejjebb kapcsolja, mert megfőzni azért nem akarom a magokat.
A box még nincs kész, a lámpatartók hiányoznak, illetve az ajtó sincsen még kész, de az még ráér, amíg ebben a dobozban csíráznak:
Kép
Az idei fajták (tervezete):
Jalapeno Craig's Grande: 3 tő (amiből egyet elajándékozok majd)
Fatalii: 1 tő
Reisetomate: 1 tő (ez a semillas-től van, ilyen koktélparadicsomszerű, nyáron jó lesz falatozni)
Rocoto CAP 217: 1 tő
Habanero Uganda: 1 tő (mindenképp kell Habanero!!!)
Romus: 1 tő (sárga paradicsom, mert érdekel)
Cseresznyepaprika: 1 tő (bár van chili porom, és nem igazán használjuk, ebből azt szeretnék csinálni)
Champion: 1 tő
Capsicum Galapagoense: 1 tő
Ez utóbbi nagyon érdekel, két éve is próbálkoztam vele, akkor nem sikerült kicsíráznia. Illetve azt hiszem ez a zacskó borult ki, így csak egy mag maradt, amiben biztos vagyok hogy ez a fajta (van még 4 ami nagyon valószínű, hogy ez, de biztosra már nem lehet mondani, mert a nyilvántartásom szerint máshonnan is hiányzott :cry: )
Ennyi az első nappal kapcsolatban, elkezdődött egy újabb félév az egyetemen, úgyhogy gyorsan be kell fejeznem a boxot...

_________________
"Know your limitations and build your skills slowly.
Quality, passion and love must go into everything you do."

Galéria:
https://www.flickr.com/photos/csertegt


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: csertegt
HozzászólásElküldve: 2017.02.22. 00:45 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.04.25. 20:47
Hozzászólások: 259
Tartózkodási hely: Budapest
Likes given: 272
Likes received: 177
Season'17 #14. nap
Képeket illene mutatnom, de nincs rá időm...
A Habanerot, a Rocotot, Fatalii-t és a Cap. Gal.-t kivéve minden kicsírázott és már egész szépen nőnek, többen már az első rendes leveleiket is hozzák.
A box 90%-ban kész, az ajtaja még csak nekitámasztós, de nappal így is 30 fok van bent, csak a 4 lámpától.
A Cap.Gal-ról tudom, hogy nehéz vele bánni (aki esetleg nem ismeri, elvileg egy vadon növő fajta a Galápagos szigetekről, fataliiseedstől van), 2 éve 1 hónap után kezdett valami kis életjelet adni.
Sajnos a csíráztatás során sokszor kiszáradt a papírtörlő, félek, hogy amiatt nem indul ezen fajták csírázása. Most már földben vannak, fóliával lefedve, 2 nap után is nedves volt a föld, szóval ha eddig nem haltak meg akkor elő kell jönniük.
Jól emlékszem, hogy a Habanero-k lassan bújnak elő? Rémlik, hogy korábban volt, akinek 3 hét volt mire kicsírázott.

_________________
"Know your limitations and build your skills slowly.
Quality, passion and love must go into everything you do."

Galéria:
https://www.flickr.com/photos/csertegt


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 103 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Következő

Időzóna: UTC + 2 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group Color scheme by ColorizeIt!
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség