Pontos idő: 2018.06.22. 01:49

Időzóna: UTC + 2 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Egyéb chilis receptek
HozzászólásElküldve: 2014.12.22. 14:10 
Offline

Csatlakozott: 2014.03.11. 20:55
Hozzászólások: 17
Tartózkodási hely: Gyula
Likes given: 9
Likes received: 19
Csípős-édes mandarinmártás

Imádom a nyarat. Számomra ez az évszak jelenti az életet. Nem zavar, ha 35 fokban szakad rólam a víz, ha folyamatosan iszok és mégis szomjas maradok, ha estefelé összemar a szúnyog, mert örömmel tölt el, hogy nem kell a lakásba bezárkóznom du. 5-kor a sötétség miatt. Imádok hajnalban madárcsicsergésre kelni, még akkor is ha a nagy melegben csak ekkor tudnék igazán jót aludni.

Nem tudom ki hogy van vele, de a télben én csak egy dolgot találok karakteresebbnek: az illatokat. Úgy érzem, hogy az emberek évszázadok alatt a tél ingerszegénységét megtanulták illatokkal, szagokkal kompenzálni. Számomra a legjellegzetesebb illatok a télhez köthetőek. A narancssárga sült tök, feleségem mazsolás karácsonyi kalácsa, a zöldséges tyúkhúsleves, a levendulaolajos illatmécses mind-mind annyira jellegzetes téli illatok, mint a hideg reggeli utcákon megcsapó kémények fanyar füstje, vagy a lángossütő nyitott ajtaján kiáramló olajszagú pára.

Egy ilyen illatos-fűszeres "téli" étel receptjét szeretném most leírni.

Hozzávalók:

6-8 db mandarin, 1,5-2 dl száraz vörösbor, 2 ek. méz, 1 tk, összetört koriander, 1 kis fej hagyma, 1 ek olivaolaj, csili (csiliörlemény), 1 kk. gyömbér

Elkészítés: A meghámozott és cikkekre szedett mandarin felét felkockázzuk. Olivaolajon teflonserpenyőben a nagyon apróra vágott hagymát megfuttatjuk, majd, hozzáadjuk a felkockázott mandarint. Felöntjük a vörösborral, hozzáadjuk a mézet, a gyömbért és az összetört koriandert. Csilipaprikát ízlés szerinti mennyiségben adunk hozzá. Folyamatosan kevergetjük, majd amikor már kezd besűrűsödni hozzáadjuk a maradék mandarincikkeket is. Ezután még kb. 4-5 percig sűrítjük.

Sült húsok (kacsa, pulyka) mellé kiváló pikáns mártás.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Egyéb chilis receptek
HozzászólásElküldve: 2016.02.22. 21:37 
Offline

Csatlakozott: 2014.10.24. 11:38
Hozzászólások: 157
Tartózkodási hely: Budapest
Likes given: 123
Likes received: 97
Ma kipróbáltam egy egyszerű chilis receptet: a szószos topic 1. oldalán lévő szószba pácoltam némi oldalast. 1 napra a hűtőbe raktam, utána tűzálló tálba tettem a húst, köré öntöttem a szószt. 15-20 perc sütés/pirítás oldalanként 200 fokon (a hús mennyiségétől függ), utána fedő vagy alufólia alatt még kb. 30 perc 180 fokon. Az eredmény egy kellemesen csípős, édeskés sült oldalas, kevés besűrűsödött szósszal körítve :mrgreen: Lehet variálni is pl. plusz mézzel, hogy édesebb legyen vagy lehet durvább szósszal csinálni, lehet a hús köré kis hagymát, krumplit szórni, meg persze készülhet más húsféléből is (csirke, hal, marha stb.) Én csak kenyérrel ettem, de így is jó volt ;)

_________________
Mindegy, csak csípjen!!!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 2 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group Color scheme by ColorizeIt!
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség