Pontos idő: 2018.09.20. 21:00

Időzóna: UTC + 2 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 149 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Chili szószok
HozzászólásElküldve: 2015.10.18. 18:33 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2015.03.17. 18:08
Hozzászólások: 93
Tartózkodási hely: Jászkisér
Likes given: 1 time
Likes received: 14
Idézet:
Idézet:
Sziasztok! Van itthon kb 50+db habanerom és vagy 10db Trinidad Moruga chilim amiből szeretnék vegyes szószt csinálni, de nem tudom hogy tegyek e hozzá +ba édes paprikát hogy növelje a szós mennyiségét... Ha igen akkor melyiket lenne érdemes kápia vagy pritamin? Vagy ha ez ront rajta akkor vízzel hígítsam vagy esetleg almaecettel? Fokhagymát vöröshagymát elbír még az ízesítés és ezektől nem romlik hamarabb? Nem akarok bonyolult recepteket csak egyszerűbbet találtam neten ez szerintetek milyen? http://www.nosalty.hu/recept/chili-szos ... onyhajabol


attol fugg, hogy milyen szoszt szeretnel :)
en ha lehet, akkor sima csipospaprikat szoktam hozza tenni, egy kis paradicsomot.

Hosszúnyakú üvegbe akarom tenni őket ilyen kicsit hígabb szósz de ne folyjon mint a víz... Még a száron lévő erős fűszerpaprika szerinted jó lenne?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili szószok
HozzászólásElküldve: 2015.10.18. 19:15 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2015.01.26. 17:20
Hozzászólások: 132
Tartózkodási hely: Komárom-Győr
Likes given: 108
Likes received: 156
Álámánium írta:
Idézet:
Idézet:
Sziasztok! Van itthon kb 50+db habanerom és vagy 10db Trinidad Moruga chilim amiből szeretnék vegyes szószt csinálni, de nem tudom hogy tegyek e hozzá +ba édes paprikát hogy növelje a szós mennyiségét... Ha igen akkor melyiket lenne érdemes kápia vagy pritamin? Vagy ha ez ront rajta akkor vízzel hígítsam vagy esetleg almaecettel? Fokhagymát vöröshagymát elbír még az ízesítés és ezektől nem romlik hamarabb? Nem akarok bonyolult recepteket csak egyszerűbbet találtam neten ez szerintetek milyen? http://www.nosalty.hu/recept/chili-szos ... onyhajabol


attol fugg, hogy milyen szoszt szeretnel :)
en ha lehet, akkor sima csipospaprikat szoktam hozza tenni, egy kis paradicsomot.

Hosszúnyakú üvegbe akarom tenni őket ilyen kicsit hígabb szósz de ne folyjon mint a víz... Még a száron lévő erős fűszerpaprika szerinted jó lenne?


Én fajtánként dolgoztam fel a csiliket de marha jó szósz lett belőle. Nem tettem hozzá paradicsomot, hogy nem romoljon meg.

Chiliket félbe vágtam, szárait eldobtam, lemértem hány kiló. Egy lábosban elkezdtem főzni épp annyi vízzel ami félig ellepte. Ha már elég puhák voltak, mentek a turmixba, és brutál simára turmixoltam az egészet.

Utána vissza főzni. Adtam hozzá a súly 15%-nak megfelelő almaecetet(5%os) és a súlyak megfelelő 5% mennyiségű sót. Összerottyantottam, ha nem volt elég híg, nagyon minimál vizet dobtam még bele. Utána csírátlanított üvegekbe raktam és száraz dunsztban tartottam pár napig.

Mindig akkor bontok meg egy új üveggel, ha az előző elfogyott, mert mindig töltöm bele kis üvegcsékbe magamnak és családnak. Ezzel a módszerrel a kitöltött cucc sem romlik meg szobahőmérsékleten sem. Nálam.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili szószok
HozzászólásElküldve: 2015.10.18. 21:24 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2015.03.17. 18:08
Hozzászólások: 93
Tartózkodási hely: Jászkisér
Likes given: 1 time
Likes received: 14
Idézet:
Én fajtánként dolgoztam fel a csiliket de marha jó szósz lett belőle. Nem tettem hozzá paradicsomot, hogy nem romoljon meg.

Chiliket félbe vágtam, szárait eldobtam, lemértem hány kiló. Egy lábosban elkezdtem főzni épp annyi vízzel ami félig ellepte. Ha már elég puhák voltak, mentek a turmixba, és brutál simára turmixoltam az egészet.

Utána vissza főzni. Adtam hozzá a súly 15%-nak megfelelő almaecetet(5%os) és a súlyak megfelelő 5% mennyiségű sót. Összerottyantottam, ha nem volt elég híg, nagyon minimál vizet dobtam még bele. Utána csírátlanított üvegekbe raktam és száraz dunsztban tartottam pár napig.

Mindig akkor bontok meg egy új üveggel, ha az előző elfogyott, mert mindig töltöm bele kis üvegcsékbe magamnak és családnak. Ezzel a módszerrel a kitöltött cucc sem romlik meg szobahőmérsékleten sem. Nálam.


Mármint a vízzel felöntött súlyhoz vagy a paprika súlyának megflelő mennyiséghez kell 15% ecet?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili szószok
HozzászólásElküldve: 2015.10.18. 23:03 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2015.01.26. 17:20
Hozzászólások: 132
Tartózkodási hely: Komárom-Győr
Likes given: 108
Likes received: 156
Álámánium írta:
Idézet:
Én fajtánként dolgoztam fel a csiliket de marha jó szósz lett belőle. Nem tettem hozzá paradicsomot, hogy nem romoljon meg.

Chiliket félbe vágtam, szárait eldobtam, lemértem hány kiló. Egy lábosban elkezdtem főzni épp annyi vízzel ami félig ellepte. Ha már elég puhák voltak, mentek a turmixba, és brutál simára turmixoltam az egészet.

Utána vissza főzni. Adtam hozzá a súly 15%-nak megfelelő almaecetet(5%os) és a súlyak megfelelő 5% mennyiségű sót. Összerottyantottam, ha nem volt elég híg, nagyon minimál vizet dobtam még bele. Utána csírátlanított üvegekbe raktam és száraz dunsztban tartottam pár napig.

Mindig akkor bontok meg egy új üveggel, ha az előző elfogyott, mert mindig töltöm bele kis üvegcsékbe magamnak és családnak. Ezzel a módszerrel a kitöltött cucc sem romlik meg szobahőmérsékleten sem. Nálam.


Mármint a vízzel felöntött súlyhoz vagy a paprika súlyának megflelő mennyiséghez kell 15% ecet?



Paprika súlya. De mondom, a vizet nagyon kispóroltam belőle, inkább csak azért öntöttem alá, hogy ne égjen le amíg levet enged.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili szószok
HozzászólásElküldve: 2015.10.18. 23:59 
Offline

Csatlakozott: 2015.09.24. 18:40
Hozzászólások: 15
Tartózkodási hely: Aka, Komárom-Esztergom megye
Likes given: 13
Likes received: 4
potha írta:
Álámánium írta:
Idézet:
Én fajtánként dolgoztam fel a csiliket de marha jó szósz lett belőle. Nem tettem hozzá paradicsomot, hogy nem romoljon meg.

Chiliket félbe vágtam, szárait eldobtam, lemértem hány kiló. Egy lábosban elkezdtem főzni épp annyi vízzel ami félig ellepte. Ha már elég puhák voltak, mentek a turmixba, és brutál simára turmixoltam az egészet.

Utána vissza főzni. Adtam hozzá a súly 15%-nak megfelelő almaecetet(5%os) és a súlyak megfelelő 5% mennyiségű sót. Összerottyantottam, ha nem volt elég híg, nagyon minimál vizet dobtam még bele. Utána csírátlanított üvegekbe raktam és száraz dunsztban tartottam pár napig.

Mindig akkor bontok meg egy új üveggel, ha az előző elfogyott, mert mindig töltöm bele kis üvegcsékbe magamnak és családnak. Ezzel a módszerrel a kitöltött cucc sem romlik meg szobahőmérsékleten sem. Nálam.


Mármint a vízzel felöntött súlyhoz vagy a paprika súlyának megflelő mennyiséghez kell 15% ecet?



Paprika súlya. De mondom, a vizet nagyon kispóroltam belőle, inkább csak azért öntöttem alá, hogy ne égjen le amíg levet enged.


Én szoktam rostos gyümölcslevet is használni, nagyon jól sikerült a legutóbbi sárgabaracklével! Yellow Bhut Jolokia és Aji Amarillo paprikákból csináltam.

_________________
Süssünk, főzzünk chiliszószt, pálinkát, kemencében kenyeret...

http://szekelyistvan.hu - ez vagyok én
http://shipengine.blog.hu - tengerészes blogom
http://hajoka.blogspot.hu - főzős blogom


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili szószok
HozzászólásElküldve: 2015.10.19. 08:20 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2015.02.07. 10:10
Hozzászólások: 44
Tartózkodási hely: Vác
Likes given: 61
Likes received: 10
Dee Dee írta:
C18H27NO3 írta:
Fölösleges bele az E211, vígan eláll hűtőben 15% sóval.


Köszi, de a 15% só nálam már soknak számít. Legalábbis tavaly így csináltam, de változtatnék ezen.


Erre én is kíváncsi lennék, hogy tartósítás szempontjából mi az a mennyiség, ami már elég és mi az ami már íz szempontjából sok. Olvastam 5, 10 és 15 százalékokat is :(

Más:

Szerintetek - ha nem akarom, hogy olyan brutál erős legyen illetve mennyiségileg is több krémem legyen - adható a paprika krémhez is kápia? Vegyesen lenne Carolina, Caramel- és Red Moruga, Buth T ledarálva, hozzá só, kis ecet és csókolom (ugye jól tudom, hogy ezt így már főzni sem kell, eláll gyönyörűen? Olyat is olvastam, hogy még jobban, mint a főzött szószok.
Köszi!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili szószok
HozzászólásElküldve: 2015.10.19. 08:43 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.12. 19:10
Hozzászólások: 590
Tartózkodási hely: Nagymaros
Likes given: 376
Likes received: 562
axlpapa írta:
Dee Dee írta:
C18H27NO3 írta:
Fölösleges bele az E211, vígan eláll hűtőben 15% sóval.


Köszi, de a 15% só nálam már soknak számít. Legalábbis tavaly így csináltam, de változtatnék ezen.


Erre én is kíváncsi lennék, hogy tartósítás szempontjából mi az a mennyiség, ami már elég és mi az ami már íz szempontjából sok. Olvastam 5, 10 és 15 százalékokat is :(

Más:

Szerintetek - ha nem akarom, hogy olyan brutál erős legyen illetve mennyiségileg is több krémem legyen - adható a paprika krémhez is kápia? Vegyesen lenne Carolina, Caramel- és Red Moruga, Buth T ledarálva, hozzá só, kis ecet és csókolom (ugye jól tudom, hogy ezt így már főzni sem kell, eláll gyönyörűen? Olyat is olvastam, hogy még jobban, mint a főzött szószok.
Köszi!


Én 5-6% sót használok és eláll, ha nem nyúlkálsz bele szennyezett, pacalos, pörköltes kanállal.
Igaz én csak töményben a legkeményebb paprikákat darálom.

_________________

http://www.gabkochili.hu
GaBko Chili blog: http://gabkochili.blog.hu/
facebook: https://www.facebook.com/GaBkoChili


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili szószok
HozzászólásElküldve: 2015.10.19. 16:57 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2015.02.07. 10:10
Hozzászólások: 44
Tartózkodási hely: Vác
Likes given: 61
Likes received: 10
Sziasztok!

Arról nem találtam sehol információt, hogy a csilit, a darálás előtt, miként kell előkészíteni? Értem ezalatt hogy meg kell mosni forró vízben, esetleg forrásban lévő vízbe bedobálni fél percre vagy szódabikarbónás vízben megmosni?
Többen is írtátok, hogy milyen fontos az üveg edények csírátlanítása, de mi a helyzet a paprikával? (tehát ilyenkor, mint esetemben, amikor csak egy nyers készítmény - krém - készül, főzés és minden egyéb eljárás nélkül).
Köszönöm! :)

Sent from my OnePlus One


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili szószok
HozzászólásElküldve: 2015.10.19. 19:26 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2015.03.17. 18:08
Hozzászólások: 93
Tartózkodási hely: Jászkisér
Likes given: 1 time
Likes received: 14
Aki esetleg rendelt már http://uveg.bolt.hu ról az tudja hogy kb mennyi a szállítási kültség?


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili szószok
HozzászólásElküldve: 2015.10.20. 10:48 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.07.21. 13:00
Hozzászólások: 76
Likes given: 10
Likes received: 33
Valamelyik topikban olvastam, hogy valaki zöldségaprítót keresett olcsóért. (Nem találom most hirtelen)

Most eMag-on van ingyen szállítással egy konyhai méretekhez elégséges 3.000 forintért.

Elvileg lazán, de kapcsolódik ide is.

_________________
"Fine, I'm a devil, so I'll have to use my hellish weapons to make you listen!"

"Most mahou shoujo save the day with the power of love. Nanoha saves the day with superior firepower."


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 149 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Következő

Időzóna: UTC + 2 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group Color scheme by ColorizeIt!
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség