Pontos idő: 2018.12.16. 12:15

Időzóna: UTC + 2 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 18 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Chili őrölve
HozzászólásElküldve: 2014.02.18. 15:39 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.11. 20:04
Hozzászólások: 76
Likes given: 30
Likes received: 33
Chili őrölve - praktikák, őrölni való fajták stb.

Én eddig Cayenne Long Slim-et őröltem, mert vékony héjú (tehát könnyű szárítani felfűzve is), eléggé csíp már és az íze is tetszik. Idén vetettem sok Birds Eye Demon-t is, úgyhogy azt is fogok mellé őrölni mindenképp.

_________________
Saját chili blogom: http://csiposakos.blog.hu/
Facebook oldalam: https://www.facebook.com/csiposakos
A 2014-es szezon képekben: http://www.flickr.com/photos/120394293@ ... 877649863/


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili őrölve
HozzászólásElküldve: 2014.02.20. 10:11 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.13. 18:09
Hozzászólások: 174
Likes given: 99
Likes received: 176
Hmm ez érdekes téma, nekem is van egy csomó szárított cuccom, de nem tudom őket megőrölni...
Te mivel őrölted meg őket?
Fajták tekintetében gyakorlatilag minden szóba jöhet, ha van egy aszaló/szárító géped.
Amit én ki akarok próbálni egyszer azok az érdekes színű őrlemények. Pl.
Fekete/füstös: Chilhuacle Negro, Pasilla Bajio, meg egyéb feketés fajták
Lila/rózsaszín: Láttam külföldi fórumon valaki kiszárította és megőrölte a Pimenta de Neyde terméseket, elég jól nézett ki a lilás csilipor! :D

_________________
http://www.facebook.com/SolymariChiliFesztival
http://www.facebook.com/MorlockChili


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili őrölve
HozzászólásElküldve: 2014.02.20. 10:22 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.13. 18:09
Hozzászólások: 174
Likes given: 99
Likes received: 176
Ja!
Ami számomra érdekes, hogy pl. nagyon dicsérik a Jalapeno-ból vagy Alma Paprikából (!) készült port a német fórumon. :shock:
Nekem eszembe nem jutna őket porrá őrölni, akkor már inkább savanyúság, vagy poppers azt mehet a grillre! :mrgreen:

_________________
http://www.facebook.com/SolymariChiliFesztival
http://www.facebook.com/MorlockChili


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili őrölve
HozzászólásElküldve: 2014.02.20. 10:55 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.11. 20:04
Hozzászólások: 76
Likes given: 30
Likes received: 33
Nos, a szárított chiliket én a nagypapám által készített rendkívül szpesöl edísön home made őrlővel csináltam, ami egy PVC cső és egy porszívó motor szerencsés keresztezése által jött létre (közben kiderült, hogy örököltem az Öreg kreativitását :D). Erről a blogomon írtam egy külön cikket, ha érdekel, olvasd el nyugodtan: http://csiposakos.blog.hu/2014/01/25/az_orles_napja

Egyébként én is gondolkodtam már különleges őrleményeken, pl citromsárga, vagy lila színűn. Én azt tapasztaltam, hogy igazán jól csak a vékony héjúak száradnak. Ugyanolyan körülmények közt és állapotban szárítottam Naga Jolokiát tavaly és 100%-ban összetöppedtek és megpenészedtek belül, miközben a vékony héjúak kiválóan megszáradtak pár hónap alatt.

Szóval természetes úton csak a vékony héjúak száradnak ki.

Almapaprika szárítva és őrölve? :O Inkább maradok a savanyításnál :D

_________________
Saját chili blogom: http://csiposakos.blog.hu/
Facebook oldalam: https://www.facebook.com/csiposakos
A 2014-es szezon képekben: http://www.flickr.com/photos/120394293@ ... 877649863/


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili őrölve
HozzászólásElküldve: 2014.02.20. 11:51 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.12. 19:10
Hozzászólások: 590
Tartózkodási hely: Nagymaros
Likes given: 376
Likes received: 562
Ha van aszaló/szárító géped akkor bármilyen fajta szóba jöhet nem csak a vékony húsúak!

_________________

http://www.gabkochili.hu
GaBko Chili blog: http://gabkochili.blog.hu/
facebook: https://www.facebook.com/GaBkoChili


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili őrölve
HozzászólásElküldve: 2014.02.20. 18:34 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.13. 22:18
Hozzászólások: 207
Likes given: 122
Likes received: 189
GaBko írta:
Ha van aszaló/szárító géped akkor bármilyen fajta szóba jöhet nem csak a vékony húsúak!


Ha pedig nincsen, szárítás előtt hasítsd félbe, vagy karikázd fel a paprikát :)
Nekem működött a közepesen vastag húsúaknál, viszont ha muszáj lenne "aszalni" egy legalacsonyabb hőfokra beállított és résnyire nyitva hagyott sütő is megteszi.

_________________
*****Who needs pets when you have chilli plants to look after?***


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili őrölve
HozzászólásElküldve: 2014.02.26. 16:34 
Offline

Csatlakozott: 2014.02.24. 12:03
Hozzászólások: 13
Likes given: 1 time
Likes received: 6
Sziasztok,
szárításhoz én is használtam már a Borsika által leírt, alacsony hőmérsékletre beállított, résnyire nyitott ajtajú sütőt...bevált.
Az őrléshez pedig a turmixgépünkhöz csatlakoztatható mák/diódaráló fejet használtam, majd szépen átszitáltam egy sűrű szövésű szűrőn...finom por lett az eredmény, a visszamaradt durvább őrleményt pedig pácokhoz, levesekbe használom...
Rob-Chi


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili őrölve
HozzászólásElküldve: 2014.04.08. 19:39 
Offline

Csatlakozott: 2014.02.23. 19:12
Hozzászólások: 59
Tartózkodási hely: Páty
Likes given: 13
Likes received: 45
Sziasztok!
Én a Thai Dragont, és vele keverve a Royal Blacket szárítottam. Először felfűzve a vegyes kazán kéménye mellett, utána még pihent egy kicsit a radiátoron fonott kosárban(kb. két hónapot). Utána daráló/aprító gépben egész porra ment. Az íze pont kellemes, nagyobb kanálhegynyit lehet egy tál levesbe szórni, szemben a morouga szószokkal, amit csak túladagolni lehet :-)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili őrölve
HozzászólásElküldve: 2014.09.28. 12:55 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.13. 10:39
Hozzászólások: 608
Tartózkodási hely: Dunakeszi
Likes given: 284
Likes received: 701
A sütőben meddig szárítjátok a chilit?

_________________
Gyáva népnek nincs hazája!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili őrölve
HozzászólásElküldve: 2014.09.28. 18:48 
Offline

Csatlakozott: 2014.08.20. 15:47
Hozzászólások: 100
Tartózkodási hely: Túrkeve
Likes given: 273
Likes received: 47
Ha nagyobb mennyiséget akartok szárítani, oda kevés lesz az aszaló, vagy sütő.
Én pár éve csináltattam az egyik asztalos ismerősömmel cserényt, gyógynövény és gomba szárításához.
Alapvetően hársvirághoz méreteztük, így az oldalfala kb. 7-8 cm magas, de ha csak apró dolgokhoz kell, akkor elegendő hozzá a Bramac léc is.(5x3cm)
A cserény mérete kb. 40x60 cm, és 2db.
Tűzőgéppel sűrűn rá van tűzve a szúnyogháló, +még egy vékony borító léc is van rajta (0,5cm), hogy lehessen csúsztatni.
A napon fonnyasztás után a garázsban tartjuk, a tető alatt kialakított sínrendszerben.
A hullámpala nagyon jó hősugárzó. :)
Ha kényszerszárítás szükséges, arra is van egyszerű megoldás.
Összecsukható szögletes ruhaszárítóra kell tenni a kereteket (akár egymásra is), és alá be kell fektetni egy ventillátort vagy fűtő ventillátort.
(Tároláshoz érdemes fólia zsákban tartani a kereteket, a por és a pókok miatt.)


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 18 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő

Időzóna: UTC + 2 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group Color scheme by ColorizeIt!
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség