Pontos idő: 2018.06.22. 18:54

Időzóna: UTC + 2 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 16 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Chili savanyítva
HozzászólásElküldve: 2014.02.18. 15:41 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.11. 20:04
Hozzászólások: 76
Likes given: 30
Likes received: 33
Sajnos savanyításban még nincs tapasztalatom, de találtam egy leírás alapján jónak tűnő receptet, amit meg is osztok veletek. Amint kipróbáltam, leírom majd a tapasztalatokat.
Íme a recept:

Savanyúság

Felöntő lé:

1 liter vízhez
3 dkg só
3 dkg cukor
3 dl ecet (10%) - 2 dl (15%) - 1,5 dl (20%)

Elkészítés:

Előkészítünk a paprikákhoz megfelelő mennyiségű és méretű csavaros befőttes üveget.
A kupakokat próbáljuk rá az üvegekre, és ha nem elég szoros, akkor a kupak körmeit feszítsük vissza.
Az üvegeket és a kupakokat is alaposan megtisztítjuk, legbiztosabb, ha kifőzzük.
A paprikákat még zölden szedjük le, legyen jó kemény, már csípjen, és ne legyen keserű.
Mossuk meg jó alaposan, és vágjuk rövidebbre a szárát, hogy minél kevesebb helyet foglaljon, de még meg lehessen fogni.
A paprikákat alaposan válogassuk át, hogy ne legyen beteg, vagy sérült közöttük.
Tegyük a paprikát az üvegekbe, jó szorosan, minél rendezettebben tesszük bele, annál több fér el.
Elkészítjük a megfelelő mennyiségű felöntő levet, majd alaposan felforraljuk.
A forrásban lévő levet az üvegekbe merjük, teljesen csurig, majd rátesszük a kupakot és alaposan meghúzzuk.
Pár percre fejjel lefelé, a kupakjára állítjuk, majd dunsztba tesszük, és 1-2 napig, a teljes kihűlésig, ott tartjuk.
Legalább 3 hónapig hagyjuk érni, csak utána fogyasszuk el.
Szobahőmérsékleten legalább 1 évig eláll, de a felnyitott üveget már hűtőben tároljuk.
A recept bármilyen más zöldségre is alkalmazható!

_________________
Saját chili blogom: http://csiposakos.blog.hu/
Facebook oldalam: https://www.facebook.com/csiposakos
A 2014-es szezon képekben: http://www.flickr.com/photos/120394293@ ... 877649863/


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili savanyítva
HozzászólásElküldve: 2014.02.18. 17:40 
Üdv ! Dobálós csili.
Hozzá valók:
2,5 L víz
2 dl ecet (20%-os)
20 dkg cukor
8 dkg só
1 kávés kanál bórkén (nem bór kősav !)
Fűszerek:ízlés szerint.
bors,koriander,fehér mustármag,torma,1db babérlevél,kapor.
Elkészítés:
Műanyag edénybe keverjük össze a hozzá valókat tegyük bele a fűszereket.
Másnap már dobálhatjuk bele a csiliket,éretten,zölden vagy ahogy szeretjük.
De bár mi mást is dobálhatunk bele.Uborkát,zöld paradicsomot....stb.
Jó étvágyat hozzá :D


Vissza a tetejére
  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili savanyítva
HozzászólásElküldve: 2014.02.18. 19:19 
Offline
Adminisztrátor
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.13. 18:09
Hozzászólások: 174
Likes given: 99
Likes received: 176
Ahány ház annyi recept...Én még annyit tennék hozzá, hogy a vastagabb húsú, vagy nagyobb terméseket érdemes megszurkálni kicsit pl. egy villával, így könnyen be tud hatolni a páclé, illetve ki tud jönni a levegő, és nem fog emiatt megromlani.
Illetve érdemes az üvegeket majdnem teljesen csurig tölteni a lével ( de nem a paprikával), mert a termésekből kijövő levegő (és a helyükre behatoló lé) miatt lejjebb fog menni a folyadék szintje, és fontos, hogy ellepje rendesen.

_________________
http://www.facebook.com/SolymariChiliFesztival
http://www.facebook.com/MorlockChili


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili savanyítva
HozzászólásElküldve: 2014.06.25. 12:51 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.03.03. 14:10
Hozzászólások: 8
Tartózkodási hely: Beremend
Likes given: 4
Likes received: 17
Az átteleltetett Jalapeno és Serrano bokrokon nagyon sok termés volt, annyira, hogy azt már nem tudtuk friss zöldségként elfogyasztani. Ezért a tavalyi évhez hasonlóan most is savanyúság lett belőlük.
A Jalapeno Tam, Jalapeno Purple és Serrano Tampiqueno nem a nagyon erős chilik közé tartoznak, még bőven a fogyasztható kategória. Savanyúságnak kiváló.

Az elkészítése egy nálunk már nagyon jól bevált módszerrel történt.

A chiliket fajtánként felkarikázzuk, majd megcsináljuk a felöntő levet (fél kiló chilihez):

- 1 liter víz
- 4 evőkanál 20%-os ecet
- 3 kávés só
- 20 szem bors
- 4 babérlevél
- 8- 10 mustármag
- 1 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál citromsav
- 1 kávéskanál nátrium benzoát

(az összetevők egyéni ízlés szerint variálhatóak)

A forrásban lévő felöntőlébe beleöntjük a chilit, egyet forralunk rajta. A chilit leszűrjük és üvegbe rakjuk lehetőleg minél többet. A felöntő levet újra forraljuk és teletöltjük az üvegeket. Az üvegekre rácsavarjuk a kupakot és pár percre fejre állítjuk. Ez után száraz dunsztba kihűtjük. Pár nap múlva kiszedjük a dunsztból és tárolási helyére rakjuk. Felbontás után hűtőbe tároljuk.

Képek itt: http://anirol.hu/blog/?id=5987j516

_________________
blog: http://www.anirol.hu
facebook: https://www.facebook.com/AnirolChili


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili savanyítva
HozzászólásElküldve: 2015.08.21. 15:31 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.04.25. 20:47
Hozzászólások: 259
Tartózkodási hely: Budapest
Likes given: 272
Likes received: 177
Hello
Van valakinek tapasztalata bolti savanyítóval? Eddig egy félét láttam, ami két ötliteres üveghez elég és kapros savanyúság a neve. Vagy érdemesebb házilag csinálni?

_________________
"Know your limitations and build your skills slowly.
Quality, passion and love must go into everything you do."

Galéria:
https://www.flickr.com/photos/csertegt


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili savanyítva
HozzászólásElküldve: 2015.08.23. 11:08 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.13. 17:12
Hozzászólások: 148
Tartózkodási hely: Pécs
Likes given: 197
Likes received: 101
Ha még nem használtad fel:

A Knorr-os cuccra gondolsz, ugye? Én tavaly kipróbáltam és őszintén szólva jó szar lett a végeredmény, mert nagyon megváltoztatta a paprika ízét, nem lett jó a végeredmény. Nem tudom mi tett be neki, talán a sok kapor.

_________________
Season 2015 @ Flickr


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili savanyítva
HozzászólásElküldve: 2015.08.23. 11:43 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.13. 17:12
Hozzászólások: 148
Tartózkodási hely: Pécs
Likes given: 197
Likes received: 101
De egyébként van csak simán bekeverésre kész tartósítószer is. Én a "Horváth Rozi savanyúság tartósítószer"-t láttam ilyet. Abban nincs semmi, csak a megfelelő mennyiségű tartósítószer, így a fűszerezés az eltevő feladata.

_________________
Season 2015 @ Flickr


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili savanyítva
HozzászólásElküldve: 2015.08.24. 11:19 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.04.25. 20:47
Hozzászólások: 259
Tartózkodási hely: Budapest
Likes given: 272
Likes received: 177
Köszönöm
Akkor ha találok, akkor Horváth Rozi lesz, ha nem találok, akkor pedig megcsinálom házilag

_________________
"Know your limitations and build your skills slowly.
Quality, passion and love must go into everything you do."

Galéria:
https://www.flickr.com/photos/csertegt


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili savanyítva
HozzászólásElküldve: 2015.08.25. 15:13 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.04.25. 20:47
Hozzászólások: 259
Tartózkodási hely: Budapest
Likes given: 272
Likes received: 177
Hol találtatok horvát rozi féle savanyítót?
Sok féle boltban voltam már, de még nem láttam

Update: Sok Spar, CBA, Tesco után végül az Auchan-ban találtam.

_________________
"Know your limitations and build your skills slowly.
Quality, passion and love must go into everything you do."

Galéria:
https://www.flickr.com/photos/csertegt


Vissza a tetejére
 Profil  
 
 Hozzászólás témája: Re: Chili savanyítva
HozzászólásElküldve: 2015.12.21. 20:55 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.04.25. 20:47
Hozzászólások: 259
Tartózkodási hely: Budapest
Likes given: 272
Likes received: 177
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy miért lehet az, hogy a savanyítot Jalapeno-m olyan lett, hogy lényegében a szájban "feloldódik", vagyis nem olyan jó roppanós?
Felkarikáztam és az általatok ismertetett receptek keverékét készítettem el, egy kevés horváth rozi féle savanyúsággal.
Az ízzel, csípősséggel nincs probléma, csak az állaga nem lett tökéletes.

_________________
"Know your limitations and build your skills slowly.
Quality, passion and love must go into everything you do."

Galéria:
https://www.flickr.com/photos/csertegt


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 16 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő

Időzóna: UTC + 2 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group Color scheme by ColorizeIt!
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség