Pontos idő: 2018.12.15. 15:34

Időzóna: UTC + 2 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2014.02.28. 21:10 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2014.02.16. 14:38
Hozzászólások: 130
Tartózkodási hely: Miskolc
Likes given: 246
Likes received: 67
1 teáskanál só (plusz még ha szükséges)
1/2 teáskanál oregánó (szárított) (plusz még ha szükséges)
1/4 teáskanál őrölt fekete bors (plusz még ha szükséges)
1/4 teáskanál őrölt kömény (plusz még ha szükséges)
40-45 dkg kicsontozott, bőr nélküli csirkecomb vagy melle húsa, (vagy sertés hús)
1-1.5 dl olaj a sütéshez
2 Anaheim chilit (kockázva, kimagozva)
2 poblano chilit (kockázva, kimagozva)
1 serrano chilit (kockázva, kimagozva) (mivel nálunk ilyeneket nem kapni csak termelni lehet, ha nincs, nagyon jól elkészíthető a Kápia-Hegyes erős-Tv kombinációjával 2:2:1)
1 fehér hagyma (közepes, kockázva)
3 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
2 paradicsom (felaprítva)
40-50 dkg bab, kb. 2 doboz (lecsöpögtetett és ki kell öblíteni)
15-20 dkg felaprított ceddar jellegű félkemény vagy kemény sajt
20-25 dkg krémsajt (lapka vagy tömlős)
15 dkg trappista sajt
3 ek. tejföl
2-3. ek. csípős mártás (ki mit bír, én saját készítésű Sriracha-szerűt szoktam használni)
tortilla (saját sütés vagy chips)

Keverjük össze a sót, oregánót, borsot és a köményt egy kis tálban. Papírtörlővel töröljük szárazra a húst és egyenletesen megszórjuk a fűszer keverékkel mindkét oldalon.
Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben és süssük meg a húst mindkét oldalán, majd tegyük félre egy tányérra, ha kihűlt vágjuk apró kockákra.
A fűszeres sült olajban pároljuk meg a felaprított chilit, a hagymát és fokhagymát, adjunk hozzá kb. 1-1.5 e.k. sót , 1/3-1/2 e.k. borsot, és főzzük időnként megkeverve, amíg minden megpuhul.
Adjuk hozzá a paradicsomot, keverjük össze, és főzzük amíg megpárolódik.
Adjuk hozzá a felaprított húst, keverjük össze és kapcsoljuk ki a tűzhelyet. Adjuk hozzá a babot, a ceddar- és a krémsajtot, a tejfölt és a csípős szószt.
Tetejére reszeljük a trappista sajtot.
Tegyük sütőbe és süssük kb. 20 percig. (Amíg a sajt megolvad a tetején, ha nagyon kicsapkod vegyük lejjebb.)
Azonnal tálalható tortillával, később is fogyasztható, nagyon jól mikrózható.

Tortilla

1/2 kg liszt
1 teáskanál só
2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál zsír
2,5-3 dl víz

A lisztet a sóval és a sütőporral elkeverjük, utána a két kanál zsírral addig morzsolgatjuk míg kicsit dara szerű lesz az állaga, fokozatosan hozzáadunk annyi vizet, hogy egy jól nyújtható tésztát kapjunk. Elnyújtjuk a tésztát kb. 3mm-res lapra, késsel háromszögekre vágjuk, és forró serpenyőben zsiradék nélkül mindkét oldalát megsütjük. (Akkor kell megfordítani, mikor kezd felhólyagosodni.)

Sriracha a la Joey:

4-5 db. kápia paprika
1-2 db. Habanero Orange (plusz 3-4 db. a nevesincs kis piros díszcsiliből)
4-5 gerezd fokhagyma
1-2 t.k. só
Kb. 2.5 dl lé (1.5 dl 10%-os ecet+víz)
2 e.k. cukor

Apróra vágom a paprikákat és a fokhagymát, rászórom a sót és felöntöm az ecetes lével. Ha van hozzá ingerenciánk, akkor lefedett edényben szobahőmérsékleten állni hagyjuk kb. 5 napig, naponta megkeverjük. (Ha nincs akkor csak egy felet.)
Utána mehet a tűzhelyre, puhára főzzük, hozzáadjuk a cukrot, aztán mehet a turmixba. Ha szükséges leszűrjük (én nem szoktam) és üvegekbe dunsztoljuk.
Ezekkel az arányokkal egy nagyon jól használható, kellemesen, enyhén csípős szószt kapunk.

Jó étvágyat!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 2 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group Color scheme by ColorizeIt!
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség